Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росіяни поширили документ нібито від Херсонського управління СБУ, в якому наказують «нейтралізувати» дезертирів

Такий «документ» поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У «документі» йдеться, що в окремих батальйонах та бригадах територіальної оборони на Херсонському напрямку «почастішали випадки дезертирства». У «документі» наводять запобіжні заходи нібито задля запобігання дезертирства, зокрема пропонують «нейтралізувати військового-втікача на місці».

Центр протидії дезінформації при РНБО дослідив цей кейс та виявив, що документ — фейковий. Крім того, перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський також підтвердив несправжність «документа». Водночас як пояснюють аналітики, «документ» містить у собі низку неточностей, зокрема: 

  • У фейковому документі не дотримані правила оформлення. Наприклад, гриф секретності розташований не на визначеному місці.

Як кажуть фахівці, жодних документів чи наказів щодо «нейтралізації» військового-втікача не існує. Якщо військовий самовільно залишив місце військової служби, то за це він отримує покарання відповідно до чинного законодавства.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись