Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Польща «виділяє більше коштів для українських біженців», ніж для поляків

Така інформація з’явилася в польському сегменті соцмереж, зокрема у твітері. У повідомленнях ідеться, що річний бюджет допомоги для бездомних осіб у Польщі на 2023 рік становить 5 мільйонів злотих. Мовляв, для українських біженців Польща таку суму «витрачає за 5 хвилин». Це — неправда. 

За кейс взялися польські фактчекери проєкту Demagog, які встановили, що у 2023 році реалізація урядової програми «Подолання бездомності» становить 5,5 млн злотих. Проте це не єдині кошти, які виділяють в Польщі на боротьбу з бездомністю. Урядова програма — це додатковий бонус, виплати для організацій, які працюють у сфері соціального захисту. Це не загальний бюджет країни. Наприклад, у бюджеті Гданська на 2023 рік передбачено понад 11,7 млн ​​злотих на «розбудову системи підтримки бездомних людей та тих, хто ризикує залишитися без домівки». При чому це лише місцевий бюджет, який значно перевищує суму, яку зазначили автори повідомлень як сталу (5 мільйонів). 

Поширюючи такий фейк, автори повідомлень прагнуть переконати, що до українських біженців ставляться ліпше ніж до поляків. Нібито Польща не турбується про своїх жителів. Аналітикині та аналітики «Детектора медіа» спростували низку фейків та маніпуляцій на тему українських біженців у Польщі. Наприклад, ми спростували маніпуляцію про збільшення рівня крадіжок у польських магазинах через українців. Та також пояснили іншу маніпуляцію, що, мовляв, ставлення багатьох поляків до українців погіршилося.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись