Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як російські боти використовують тренди у твітері, щоб поширювати антиукраїнські наративи

У твітері діє мережа ботів, які під виглядом звичайних користувачів ширять антиукраїнські наративи, застосовуючи при цьому тренди соцмережі. Наприклад, під гештегом #гарнюня такі боти розповідають про «ядерний удар», який «Росія підготувала і ось-ось завдасть удару». Або переконують, що «Україна робить брудну роботу США, воюючи з Росією». Проте найпопулярніші публікації поширюються з тезою, що «Союз Польщі та України безперспективний», адже, мовляв, Польщі слід і про себе «якось» потурбуватися.

У такий спосіб боти використовують популярний гештег серед користувачів твітеру, щоб дестабілізувати настрої та лагідно поширити бажане. Мовляв, якщо це поширюють звичні користувачі, то варто задуматися над інформацією. Утім, поширювані російські наративи й  антиукраїнські меседжі є елементом російської пропаганди, яку Москва застосовує проти України та українців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись