Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Тактики Як російська пропаганда використовує спорт, щоб поширювати антиукраїнські наративи

Російська влада ще з радянських часів використовує спорт як інструмент пропаганди. Відомі спортсмени і тренери публічно висловлюють свою підтримку збройної агресії Росії проти України, а також виступають на пропагандистських заходах путінського режиму.

Український спортивний портал «Трибуна» за допомогою вболівальників створив і регулярно поповнює «Список ганьби» — базу даних російських та білоруських чинних та колишніх спортсменів і тренерів, а також спортивних функціонерів і чиновників, що публічно підтримали путінську агресію. 

Провладна путінська партія «Єдина Росія» вже не один десяток років використовує популярних ексспортсменів як рупор для власної пропаганди. Дехто з них стали депутатами Держдуми Росії від панівної партії та знайшли своє місце в системі російської влади. Дев’ять колишніх спортсменів прямо підтримали російську агресію проти України. Серед них боксери Микола Валуєв та Дмитро Пирог, біатлоністи Антон Шипулін та Сергій Чепіков, хокеїст В'ячеслав Фетісов, шахіст Анатолій Карпов, борець Артур Таймазов, фігуристка Ірина Родніна та ковзанярка Світлана Журова.

Чинні представники спорту також брали участь у пропагандистських заходах Путіна після початку повномасштабної війни та прямо підтримали агресію проти України. Найвідомішими серед них є фігуристки Аріна та Діна Аверіни, Альона Косторна, Каміла Валієва, Єлизавета Туктамишева, лижники Олександр Большунов, Олександр Легков та Вероніка Степанова, борець Роман Власов, футболісти Артем Дзюба та Арі, бійці змішаних єдиноборств Олександр Ємельяненко, Олександр Шлеменко та Петро Ян.

Російський спортивний гімнаст Іван Куляк пішов далі й у березні 2022 року вийшов на нагородження етапу Кубку світу з літерою «Z» на костюмі — головним символом російської агресії проти України. За що був дискваліфікований на рік.

На жаль, не обійшлося в цьому списку й без зрадників: деякі колишні українці давно підтримують путінський режим та агресивну війну проти власної країни. Тут можна виділити шахіста Сергія Карякіна, бійця ММА Олексія Олійника та ексволейболіста Тараса Хтея.

Після початку повномасштабної війни більшість міжнародних спортивних інституцій (що не контролюються самими росіянами) або повністю заборонили брати участь у змаганнях російським та білоруським спортсменам, або ж поставили їм умови виступати в нейтральному статусі: без прапорів, гімнів та за умови публічного засудження агресії проти України. Російська пропаганда, звісно ж, почала волання про «подвійні стандарти», «політизацію спорту» та «русофобію». Цим відзначилося навіть МЗС Росії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись