Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Польські політики «хизувалися» російським прапором у Ватикані

Таку інформацію поширили в польському сегменті соціальних мереж. У повідомленнях ідеться, що делегація польських політиків і політикинь відвідала Ватикан під час похоронів колишнього Папи Римського Бенедикта XVI і зробила світлину з російським прапором. Мовляв, вони ним «хизувалися» і так висловлювали прихильність до Росії. До публікацій автори додають світлину, де делегація нібито тримає прапор Росії. Це — неправда. 

Польські фактчекери проєкту Demagog дослідили цей кейс і визначили, що фото просто відредагували за допомогою фотошопу. Насправді на оригінальній світлині політики тримали польський прапор, а не російський. Фактчекери знайшли оригінальне фото через зворотний пошук у гуглі. Світлину опублікував один із членів польської делегації у своєму твітері. 

Поширюючи цей фейк, пропагандисти насамперед прагнули підірвати довіру в поляків до своїх високопосадовців — мовляв, вони в міжнародному форматі висловлюють «прихильність» Росії. Також через це українці можуть зневіритися у вчинках країни-побратима України. Нібито з одного боку поляки допомагають українцям, а з іншого — носять російський прапор під час міжнародних подій.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись