Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція На латвійському кордоні черги українців, які «намагаються виїхати» до Росії

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що на латвійському кордоні спостерігаються великі черги з громадян України, які нібито «намагаються виїхати» до Росії. Автори посилаються на матеріал Суспільного мовлення Латвії LSM. Це — маніпуляція. 

Фактчекери проєкту Stop Fake взялися за цей кейс і дослідили, що в матеріалі журналістів не йдеться, що українці «намагаються виїхати» до Росії. Опитані люди намагаються через Росію потрапити на тимчасово окуповані території України з особистих і сімейних обставин. Наприклад, у матеріалі йшлося про чоловіка, який їхав до Каховки, щоб допомогти евакуювати родичів. Чи ще одна пара заявила, що їде забирати своїх дітей з території Росії. Тобто пропагандисти просто спотворили контекст матеріалу й почали стверджувати, що всі «валом» прямували саме до Росії, нібито з думкою залишитися там. 

Поширюючи таку маніпуляцію, пропагандисти намагаються вибілити Росію, показати, буцімто українці хочуть жити в ній і взагалі ладні стояти довгі черги, щоб потрапити саме до Росії, попри її щоденні воєнні злочини проти України. Зокрема, депортацію дітей.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись