Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Дітей у Німеччині змушують працювати та «віддавати» кошти на допомогу Україні

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що в Німеччині вербують дітей на роботу, а згодом від них вимагають віддати всю «зарплатню» на допомогу Україні. Автори повідомлень додають фото трудового договору, який дітям нібито треба підписати. Це — маніпуляція. 

За кейс взялися фактчекери Центру протидії дезінформації, які звернулися по коментар до Посольства України в Берліні. З’ясувалося, що в Німеччині існує загальнонаціональна акція — Соціальний день — коли школярі по всій країні мають можливість обміняти один свій шкільний день на день роботи своєї мрії. А зароблені гроші зазвичай жертвують на благодійність. Пропагандисти спотворили контекст «трудового договору», який стосувався винятково ініціативи про один день роботи. 

У такий спосіб агітпроп намагається показати, що Захід незаконно влаштовує дітей на роботи і стягує з них гроші. Нібито Німеччина порушує права дітей та не зважає, що їх можуть допустити до праці лише в конкретному віці та з обмеженим часом.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись