Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Дітей у Німеччині змушують працювати та «віддавати» кошти на допомогу Україні

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що в Німеччині вербують дітей на роботу, а згодом від них вимагають віддати всю «зарплатню» на допомогу Україні. Автори повідомлень додають фото трудового договору, який дітям нібито треба підписати. Це — маніпуляція. 

За кейс взялися фактчекери Центру протидії дезінформації, які звернулися по коментар до Посольства України в Берліні. З’ясувалося, що в Німеччині існує загальнонаціональна акція — Соціальний день — коли школярі по всій країні мають можливість обміняти один свій шкільний день на день роботи своєї мрії. А зароблені гроші зазвичай жертвують на благодійність. Пропагандисти спотворили контекст «трудового договору», який стосувався винятково ініціативи про один день роботи. 

У такий спосіб агітпроп намагається показати, що Захід незаконно влаштовує дітей на роботи і стягує з них гроші. Нібито Німеччина порушує права дітей та не зважає, що їх можуть допустити до праці лише в конкретному віці та з обмеженим часом.

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join