Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Польські політики «хизувалися» російським прапором у Ватикані

Таку інформацію поширили в польському сегменті соціальних мереж. У повідомленнях ідеться, що делегація польських політиків і політикинь відвідала Ватикан під час похоронів колишнього Папи Римського Бенедикта XVI і зробила світлину з російським прапором. Мовляв, вони ним «хизувалися» і так висловлювали прихильність до Росії. До публікацій автори додають світлину, де делегація нібито тримає прапор Росії. Це — неправда. 

Польські фактчекери проєкту Demagog дослідили цей кейс і визначили, що фото просто відредагували за допомогою фотошопу. Насправді на оригінальній світлині політики тримали польський прапор, а не російський. Фактчекери знайшли оригінальне фото через зворотний пошук у гуглі. Світлину опублікував один із членів польської делегації у своєму твітері. 

Поширюючи цей фейк, пропагандисти насамперед прагнули підірвати довіру в поляків до своїх високопосадовців — мовляв, вони в міжнародному форматі висловлюють «прихильність» Росії. Також через це українці можуть зневіритися у вчинках країни-побратима України. Нібито з одного боку поляки допомагають українцям, а з іншого — носять російський прапор під час міжнародних подій.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join