Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Велика Британія підбурює Київ здійснювати теракти на території Росії

Кремлівські пропагандистські медіа поширюють інформацію, що Лондон нібито підбурює Київ «до нападів на цивільні об'єкти та мирних жителів у межах російських кордонів». Агітпроп посилається на міністра закордонних справ Великої Британії Джеймса Клеверлі й пише, що він готовий узяти на себе відповідальність «за завдані громадянам Росії збитки та страждання, а також за небезпечну ескалацію конфлікту». Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту Stop Fake. Згідно з 51-ю статтею статуту ООН про право на самооборону, Україна, відбиваючи російську агресію, не повинна обмежуватися завданням ударів по російських об’єктах виключно на своїй території. Відповідно до міжнародного права та законів ведення війни, законні цілі України для протистояння російській агресії — військові об’єкти на території Росії, наприклад, аеродроми. Саме про це говорив міністр закордонних справ Великої Британії. «Україна захищається від нічим не спровокованого російського нападу», — зазначив Джеймс Клеверлі.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються дискредитувати західних партнерів та залякати весь світ війною. Також вони намагаються перекласти відповідальність за вторгнення та російські злочини на жертву. Раніше «Детектор медіа» пояснював меседж, що Україна — країна-терорист, а також розповідав про маніпуляції, що Україна нібито шантажує західних партнерів терактами, якщо вони припинять постачати зброю.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись