Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Зеленський не вірить у перемогу, тому боїться оголошувати контрнаступ

Таке повідомлення поширюють у російському сегменті фейсбуку та російських медіа, які транслюють прокремлівську риторику. Як доказ вони цитують статтю «Що сталося з українським генералом Валерієм Залужним» Стефана Браяна, розміщену на сайті Asia Times. Зеленський начебто сумнівається, попри оснащеність ЗСУ американським і європейським озброєнням, включно з танками «Леопард», «оскільки Україна не зможе вести битву в повітрі, а західне озброєння може погано працювати через збої в сигналах», як зазначають у статті. Це — маніпуляція.

На кейс звернули увагу фахівці Stop Fake, які зазначають, що ця стаття в Asia Times «є відвертою маніпуляцією». Автор статті Стефан Браян поширює фейк російської пропаганди про головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, який нібито кудись зник. Раніше «Детектор медіа» спростовував цю інформацію.

Також Браян пише, що США нібито тиснуть на Зеленського, аби він починав контрнаступ, а далі додає, що «згідно з чутками», в Україні триває боротьба між цивільними та військовими лідерами. Думки, викладені в статті, поширюють російські наративи.

«Детектор медіа» з’ясував: 13 травня 2023 року в інтерв’ю італійським медіа Зеленський заявив, що питання про контрнаступ є найпопулярнішим в Україні, проте президент не може розголошувати деталі, аби не нашкодити.

А 29 травня президент написав у своєму телеграм-каналі: «Щойно завершив Ставку. Важливі питання. Важливі рішення. Головне – терміни. А найголовніше – щодо термінів є відповіді».

Російські пропагандисти продовжують поширювати наративи про майбутній контрнаступ України, який нібито приречений на провал. Так агітпроп намагається деморалізувати українських військових, дискредитувати Володимира Зеленського та посіяти зневіру серед українців. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк, що військові експерти НАТО впевнені у провалі контрнаступу українських військових, а також що Захід нібито готується до програшу України у війні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись