Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Новомова Як Росія розмиває реальність за допомогою новомови: «паралельний імпорт»

Низка великих компаній припинила свою роботу в Росії у відповідь на її агресію проти України. Серед них — виробники одягу, електроніки, популярні фастфуди. Цей крок у поєднанні з санкціями змусив росіян стояти в чергах в останні дні перед закриттям на території Росії магазинів H&M, Zara, Ikea тощо. Однак «імпортозаміщення», яким так люблять хизуватись кремлівські політики, не може покрити потреб і створити гідні альтернативи для іноземних брендів. Тому росіяни вдаються до «паралельного імпорту».

«Паралельним імпортом» є закупівля та продаж товарів іноземних брендів без їхньої згоди. Зазвичай такі товари купують через китайський AliExpress, а потім продають через російський аналог Wildberries. Фактично, це є крадіжкою, оскільки порушує як мінімум питання авторського права на той чи інший продукт. Крім того, це ставить бренди в незручне становище — їхні товари продають у країні під санкціями без їхнього відома. Такий прийом також допомагає обходити росіянам санкції, що є незаконним. Пропагандисти не можуть назвати це «крадіжкою» у прямому ефірі, тому і вживають фразу, що звучить розумно та офіційно. 

Так агітпроп прагне завуалювати нелегальні дії Росії. Крім того, намагаючись пояснити причину цього, вони можуть вдаватися до віктимізації росіян. Мовляв, саме вони є «справжніми жертвами» цієї війни, у яких забрали все найцінніше. Втім, вихід іноземних брендів з російського ринку є адекватною відповіддю на російську агресію проти України, оскільки замість того, щоб працювати над покращенням своєї економіки та промисловості, Росія витрачає кошти на ведення війни проти країни-сусідки за мовчазної згоди свого суспільства. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись