Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Італійські медіа частково підтвердили, що з України йде радіоактивна хмара

У російських телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, поширили інформацію, що італійські ЗМІ нібито підтвердили інформацію про радіоактивну хмару й що вона прямує з України в Польщу. Також вони зазначають, що хмара утворилася внаслідок вибуху складу боєприпасів зі збідненим ураном. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck. В італійській газеті «Metro» 20 травня опублікували заяву Миколи Патрушева, секретаря ради безпеки Росії, про поширення радіації. Проте далі навели позицію Національного агентства з атомної енергії Польщі, яка стверджує, що радіаційної загрози немає, усі показники в нормі.

Російські пропагандисти вже не вперше поширюють фейки про радіаційну загрозу з боку України. У такий спосіб агітпроп намагається залякати українців та західних партнерів, а також переконати в тому, що західна зброя не допомагає, а тільки погіршує ситуацію. «Детектор медіа» спростовував фейки про те, що на Європу нібито насувається «радіоактивна хмара», яка виникла внаслідок знищення боєприпасів в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись