Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Італійські медіа частково підтвердили, що з України йде радіоактивна хмара

У російських телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, поширили інформацію, що італійські ЗМІ нібито підтвердили інформацію про радіоактивну хмару й що вона прямує з України в Польщу. Також вони зазначають, що хмара утворилася внаслідок вибуху складу боєприпасів зі збідненим ураном. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck. В італійській газеті «Metro» 20 травня опублікували заяву Миколи Патрушева, секретаря ради безпеки Росії, про поширення радіації. Проте далі навели позицію Національного агентства з атомної енергії Польщі, яка стверджує, що радіаційної загрози немає, усі показники в нормі.

Російські пропагандисти вже не вперше поширюють фейки про радіаційну загрозу з боку України. У такий спосіб агітпроп намагається залякати українців та західних партнерів, а також переконати в тому, що західна зброя не допомагає, а тільки погіршує ситуацію. «Детектор медіа» спростовував фейки про те, що на Європу нібито насувається «радіоактивна хмара», яка виникла внаслідок знищення боєприпасів в Україні.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join