Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Соціальна реклама в Україні закликає школярів іти в армію, а не вступати в університети

Кремлівські пропагандистські медіа та анонімні телеграм-канали поширюють інформацію про нібито оголошення в Україні з написом «Вступити в ЗСУ», де нижче закреслена абревіатура ЗВО (заклад вищої освіти). Також в оголошенні є напис «Бути студентом на Росії або бути захисником в Україні», рожева емблема Збройних сил України та номер телефону. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck. Номер, зазначений на фото (0 800 507 028), належить Силам територіальної оборони ЗСУ, а не Збройним силам України. Також фахівці звернулися по коментар до Сил ТрО ЗСУ, які розповіли, що «в жодній зовнішній рекламі в Україні на замовлення Сил ТрО таких меседжів немає».

Також це оголошення не знайшли за пошуком в Google Images. Проте такий малюнок можна знайти на сайті стокових фото, а також через VPN на забороненому в Україні Yandex Images. В українських інтернет-магазинах також можна знайти картини за номерами та постери з цим малюнком. А щодо заклику вступати до лав української армії, то його розмістили на офіційній фейсбук-сторінці Збройних сил України у форматі відео.

Російські пропагандисти систематично поширюють фейки про мобілізацію в Україні. У такий спосіб агітпроп намагається деморалізувати українців та переконати їх у тому, що воювати нікому, армія слабка й Україна не переможе. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк, що в Україні мобілізують собак, а в українських університетах проводять масову мобілізацію студентів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись