Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Соціальна реклама в Україні закликає школярів іти в армію, а не вступати в університети

Кремлівські пропагандистські медіа та анонімні телеграм-канали поширюють інформацію про нібито оголошення в Україні з написом «Вступити в ЗСУ», де нижче закреслена абревіатура ЗВО (заклад вищої освіти). Також в оголошенні є напис «Бути студентом на Росії або бути захисником в Україні», рожева емблема Збройних сил України та номер телефону. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck. Номер, зазначений на фото (0 800 507 028), належить Силам територіальної оборони ЗСУ, а не Збройним силам України. Також фахівці звернулися по коментар до Сил ТрО ЗСУ, які розповіли, що «в жодній зовнішній рекламі в Україні на замовлення Сил ТрО таких меседжів немає».

Також це оголошення не знайшли за пошуком в Google Images. Проте такий малюнок можна знайти на сайті стокових фото, а також через VPN на забороненому в Україні Yandex Images. В українських інтернет-магазинах також можна знайти картини за номерами та постери з цим малюнком. А щодо заклику вступати до лав української армії, то його розмістили на офіційній фейсбук-сторінці Збройних сил України у форматі відео.

Російські пропагандисти систематично поширюють фейки про мобілізацію в Україні. У такий спосіб агітпроп намагається деморалізувати українців та переконати їх у тому, що воювати нікому, армія слабка й Україна не переможе. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк, що в Україні мобілізують собак, а в українських університетах проводять масову мобілізацію студентів.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join