Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В українських військових, що перебувають на лікуванні у Франції, нібито було виявлено туберкульоз

Прокремлівські ЗМІ поширюють інформацію, що Франції нібито загрожує епідемія туберкульозу, адже його «було виявлено в українських військових, відправлених на лікування до Франції». Згідно зі словами пропагандистів, інфекцію знайшли у 85% військовослужбовців і щонайменше у 35 медиків, які з ними контактували. Стверджуючи це, російська пропаганда посилається на французьку радіостанцію RFI.

Насправді ця «новина» є фейковою, пишуть у Центрі протидії дезінформації при РНБО. Сама радіостанція Radio France Internationale вже спростувала інформацію про «туберкульоз в українських військових». Там наголосили, що їхню редакцію було піддано скоординованій інформаційній атаці. 

Цим фейком агітпроп прагне дискредитувати українських військових і налаштувати французів вороже до них, до українських біженців і до України загалом. До речі, пропагандисти системно поширюють дезінформацію про українських біженців у країнах їхнього перебування. Так, ми, наприклад, уже спростовували інформацію про «українських біженцок у Німеччині, які почали народжувати дітей від турків, аби отримати громадянство». Ще один випадок ― спростування «новини», мовляв, «український біженець у Німеччині на житлових будинках малював нацистську символіку — 14/88».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись