Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Український біженець у Німеччині на житлових будинках малював нацистську символіку — 14/88

У соціальних мережах російського сегменту поширюють сюжет нібито від європейського медіа Euronews. У ньому йдеться про так званого 34-річного українського біженця Петра Бондаренка, якого в Німеччині нещодавно затримали за скоєння злочину. Той, за висновками авторів фейкового повідомлення, до будинків з номерами «148» дописував цифру «8». А потім він розділяв отримане число символом «/» — утворюючи так нацистське гасло «14/88».  Це — неправда. 

Аналітики проєкту VoxCheck узялися за цей кейс і визначили, що новинний сюжет про українського біженця скомпільований. На офіційному сайті Euronews чи на його сторінках у соціальних мережах не знайдено цієї «новини». Німецькі медіа також не виходили зі схожою новиною. 

Крім того, імовірний сюжет складається з численних нарізок різноманітних відео, які не пов’язані між собою. Наприклад, фейкороби використали фрагменти роликів із різних пір року, і це можна помітити за зміною природних явищ: на одному фрагменті листя на деревах зелене, а люди ходять у легкому одязі. Тоді як в іншій частині відео люди вбрані в теплий одяг, а листя вже нема. Хоча гіпотетично журналісти висвітлюють події за один проміжок часу — а саме момент «затримання» українського біженця. А також у «сюжеті» показали начебто закон, який регулює заборону демонстрації нацистських символів у Німеччині. Хоча насправді пропагандисти проілюстрували відео законом Австралії. 

Зображення так званого українського біженця використали із сайту «We face painitng», який опублікував це фото ще у 2011 році. Очевидно, що жодного стосунку до України воно не має. 

Зрештою, пропагандисти намагаються показати, що українські біженці — нібито тотальна загроза для суверенітету та безпеки країн ЄС. Пропаганда насамперед прагне дискредитувати українських біженців в очах європейців та видати їх за прихильників нацистської ідеології, які готові вдаватися до вандалізму, порушення законодавства заради власних цілей. Це все сприяє зменшенню допомоги Україні від країн ЄС.

Рекомендуємо почитати наші попередні кейси на цю тему, адже Кремль системно спекулює на цьому: нібито поляки заявили, що вони «не бажають бачити» у своїй країні українських біженців; буцімто бариста-біженець з України «демонстрував свої нацистські схильності», малюючи на каві нацистську символіку. А в нашому щотижневому огляді дезінформації ми розказували, як пропагандисти брехали про мобілізацію українських біженців у Європі. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись