Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Наукові працівники України підлягають призову під час мобілізації

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що в Україні нібито проводять незаконну «мобілізацію наукових співробітників», і додають до публікацій відео від очевидиці, яка розповідає, що її товариша, мовляв, силоміць забрали до місцевого територіального центру комплектування та соціального забезпечення. А той чоловік за освітою історик, що нібито викладає у закладі вищої освіти. Автори підсумовують: в Україні нікому воювати, їй не потрібні розумні люди, от усіх і загрібають у «м’ясорубку Зеленського». Це — неправда. 

Наукові, науково-педагогічні та педагогічні працівники не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Згідно зі змінами до 23 статті закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 29 липня 2022 року не підлягають призову за умови, якщо ця категорія людей працює в наукових установах і організаціях, закладах вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти (за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки).

При чому героїня на відео не надала жодних доказів, фото- та відеосвідчень, які підтверджували б свавільне поводження працівників ТЦК та СП щодо чоловіка. Хоча випадки, коли працівники територіальних центрів перевищують свої повноваження, усе ж фіксують. Ідеться, зокрема, про застосування фізичної сили щодо військовозобов’язаних. Але жінка просто вкинула інформацію і ніяк не підтвердила ні тезу про застосування насилля до наукового працівника, ні той факт, що взагалі працівника закладу вищої освіти гіпотетично мобілізували. 

скриншот з анонімного телеграм-каналу 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись