Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Український «МакДональдз» пропонує макпиріг, що «може містити кісточки російських немовлят»

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що українська філія «МакДональдз» нібито випустила вишневий макпиріг, на упаковці якого зазначено, що виріб «може містити кісточки російських немовлят». До публікацій додають фотодоказ. Це — брехня.

Фактчекери VoxCheck проаналізували кейс і дійшли висновку, що примітка про «російських немовлят» несправжня. Водночас у «МакДональдзі» не змінювали пакування та рецептури продукції — таку інформацію не публікували ні на офіційному сайті компанії, ні на її сторінках у соціальних мережах. Фахівці дописують, що, найімовірніше, першоджерелом вкиду стали таки українські користувачі, які жартома поширювали відредаговане фото в соцмережі Х (раніше твітер). Але пропагандисти це підхопили й видали за справжню продукцію «МакДональдз». 

Те, що світлина відредагована, фактчекери перевірили за допомогою спеціального інструмента FotoForensics. Навіть оригінальний шрифт напису «може містити кісточки» відрізняється від словосполуки «російських немовлят», отже, її просто наклали за допомогою спеціального фоторедактора. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись