Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк 88% українців нібито не підтримують «рішення Зеленського скасувати президентські вибори»

Таку інформацію поширюють пропагандистські телеграм-канали з посиланням на опитування буцімто британської компанії GLPOR. Крім цього, у проросійських ресурсах пишуть, що в травні 2024 року в Україні розпочнеться «кампанія громадянської непокори режиму Зеленського». 

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. У Центрі протидії дезінформації при РНБО проаналізували сайт компанії GLPOR і зʼясували, що він фейковий. За результатами пошуку в Google не вдалося знайти будь-яку інформацію про компанію з абревіатурою GLPOR, окрім як публікацій на російських пропагандистських ресурсах. Також більшість посилань на сайті неактивні. А домен сайту було зареєстровано не так давно ― лише у вересні 2023 року. 

Агітпроп використовує створення фейкових сайтів повідних світових видань або соціологічних компаній як один зі способів поширення дезінформації. Такі «опитування», як у цьому випадку, мають на меті розколоти українське суспільство, підірвати довіру українців одне до одного. Раніше ми спростовували інформацію, що згідно з результатами нібито «соціологічного опитування» компаній Global Service та Euporean Migration Support Bureau третина української молоді мігрувала до Росії. Насправді таке опитування ніколи не проводилося.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись