Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Третина молодих українців нібито виїхала до Росії через «кращу медицину» та «менше безробіття»

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в медіа, стверджують, буцімто згідно з результатами соціологічного опитування компаній Global Service та Euporean Migration Support Bureau третина української молоді мігрувала до Росії. Крім того, більшість українських біженців там нібито визнали російську агресію як «визвольну», а серед причин для міграції називають «кращу медицину» та «менше безробіття» в Росії. Однак це — фейк. 

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони зʼясували, що компаній, які нібито проводили це опитування, не існує, а інформація про саме опитування є вигадкою. На несправжність інформації також вказує те, що назва Euporean Migration Support Bureau містить помилку (імовірно, European замість Euporean). Структури з подібними назвами, що займаються питаннями біженців, справді існують (наприклад, European Union Agency for Asylum та European Asylum Support Office), але жодна з них не публікувала вказаних даних. 

Крім того, сам факт проведення подібного дослідження викликає сумніви, оскільки російські медіа визнають, що в опитуванні взяли участь українці, які «виїхали на територію Криму чи колишніх українських регіонів, які пізніше приєдналися до Росії». Це не відображає дійсної ситуації, оскільки багато біженців опинилися в Росії через відсутність альтернативних маршрутів евакуації. 

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть виправдати злочини Росії тим, що вона нібито готова створити для українців краще життя, ігноруючи проблеми своїх громадян. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись