Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Журналіст британського видання The Telegraph нібито критикує ЗСУ за «неправильне використання» західної техніки

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в соцмережах, публікують статтю автора британського видання The Telegraph Льюїса Пейджа, стверджуючи, що він нібито пише про неправильне використання Збройними силами України (ЗСУ) західної техніки під час контрнаступу. Однак це — маніпуляція.

На неї звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони зʼясували, що така стаття The Telegraph справді існує, і її автор справді пише про труднощі українського контрнаступу, але не стверджує, що ЗСУ використовують західну техніку неправильно. Натомість у статті зазначається, що український контрнаступ є складним завданням. Автор радше критикує західних експертів, які говорять, що «правильно використані» західні танки допоможуть швидко завершити війну.

Стаття також розкриває деякі факти щодо постачання танків до України, зазначаючи, що станом на серпень 2023 року було передано лише обмежену кількість танків. Журналіст додає, що критика щодо використання західної техніки ЗСУ є несправедливою, оскільки Захід обмежив використання техніки для ударів по території РФ та затягнув постачання танків до України. Стаття наголошує на успішності української армії в умовах обмеженого доступу до західної техніки та розкриває сутність обставин, які зумовили розвиток ситуації на фронті.

Поширюючи подібні маніпуляції, пропагандисти хочуть створити міф, буцімто західні медіа вважають ЗСУ недостатньо компетентними у порівнянні з російською армією. Мовляв, тому народи західних країн мають протистояти військовій допомозі для України. «Детектор медіа» вже неодноразово спростовував фейки та маніпуляції російської пропаганди, спрямовані проти Збройних сил України. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись