Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Житомирі люди буцімто вийшли на протест проти Зеленського

Пропагандисти, що транслюють проросійську риторику в соцмережах, поширюють відео, нібито зняте нещодавно на протестах проти президента України Володимира Зеленського в Житомирі. Мовляв, на них було чутно такі гасла як «Зелю геть!». Але насправді це фейк. 

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони зʼясували, що насправді поширюване відео було записане під час акції протесту на майдані Незалежності в Києві 1 жовтня 2019 року. Зокрема, аналітики вказують, що на відео можна впізнати архітектурний ансамбль майдану Незалежності. Крім того, фахівці StopFake виявили в російському пошуковику Yandex відеоролик з тодішнього київського протесту, де видно, як мітингарі, скандуючи «Зеля геть!», тримають такі самі плакати й прапори, що й на відео, яке поширюють пропагандисти. Це все підтверджує, що на обох записах — одна й та сама київська акція чотирирічної давнини.

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть створити внутрішню напругу та конфлікти в Україні. «Детектор медіа» теж відзначив активізацію цього наративу та спростував низку вигадок російської пропаганди, створених задля особистої дискредитації Володимира Зеленського. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись