Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Національний університет оборони України нібито попросив автомобіль класу люкс

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в соцмережах, стверджують, нібито Національний університет оборони України просить автосалон «Порше Україна» передати автомобіль AUDI A8 Long 2022 року випуску для докомплектації військової частини. Мовляв, їй потрібен автомобіль класу люкс для взаємодії із закордонними делегаціями. У якості доказу вони поширюють зображення «листа» з проханням. Втім це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони зʼясували, що в Національному університеті оборони України спростували існування такого «листа». Крім того, в «документі» є помилки, немає печатки, дати й підпису, що вказує на його несправжність. Журналісти «ТСН» зателефонували за номером, зазначеним у «листі», та підтвердили, що особа, вказана в ньому, не робила жодних відповідних запитів.

На думку представників Національного університету оборони України, пропагандисти створили цей фейк, щоб дискредитувати їхню діяльність. Оскільки навчальний заклад безпосередньо повʼязаний із підготовкою кадрів для українського війська, у такий спосіб пропагандисти також намагаються дискредитувати українську армію загалом. Мовляв, вона є корумпованою, а тому ризикувати життям у ній не варто. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись