Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Нова шахрайська схема у вотсапі

У месенджері «Вотсап» поширюється нова шахрайська схема. Користувачі отримують повідомлення про нібито нестачу лише кількох підписів для присвоєння звання Героя України неназваному родичу відправника. У кінці додається посилання на фейкову сторінку «Електронних петицій» з проханням підписати відповідну петицію.

У Центрі протидії дезінформації при РНБО пишуть, що насправді ж посилання з петицією потребує додаткового входу у вотсап. Якщо людина наново входить, то шахраї отримують доступ до її особистого вотсап-профілю. 

Мета цієї схеми ― отримати доступ до профілів користувачів, щоби потім використати їх у своїх інтересах. Тож у разі отримання такого повідомлення Центр закликає блокувати номер, з якого воно було надіслане, та в жодному разі не переходити за невідомими посиланнями. Якщо ж ви стали жертвою шахраїв, зверніться до кіберполіції або інших компетентних органів.

• Читайте також: Невідомі надсилають на електронні пошти українців небезпечні спам-листи

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись