Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські біженки у Німеччині почали народжувати дітей від турків, аби отримати громадянство

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в медіа, стверджують, нібито українські біженки в Німеччині почали народжувати дітей від турків, не дочекавшись своїх чоловіків із фронту, щоб отримати німецьке громадянство. Мовляв, статтю про це опублікували на сайті Deutsche Welle. Втім це — фейк.

На нього звернули увагу аналітики грузинського проєкту MythDetector. Вони зʼясували, що в оригінальному матеріалі авторки Олени Дюжиної для видання згадується демографічна ситуація в Німеччині, де частка дітей значно зросла. Українські біженці також згадуються в цій статті, але в іншому контексті. Зокрема, Німеччина прийняла до себе понад мільйон українських біженців після 24 лютого 2022 року, велика частина з яких — діти.  

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть дискредитувати українських біженців. Мовляв, ніхто з них не хоче повертатись додому. Однак це не так — згідно з матеріалом порталу «Слово і діло», 62% українських біженців заявили про своє бажання повернутись до України в майбутньому. «Детектор медіа» досліджував способи, у які Росія намагається принизити українських біженців за кордоном.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись