Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українські біженки у Німеччині почали народжувати дітей від турків, аби отримати громадянство

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в медіа, стверджують, нібито українські біженки в Німеччині почали народжувати дітей від турків, не дочекавшись своїх чоловіків із фронту, щоб отримати німецьке громадянство. Мовляв, статтю про це опублікували на сайті Deutsche Welle. Втім це — фейк.

На нього звернули увагу аналітики грузинського проєкту MythDetector. Вони зʼясували, що в оригінальному матеріалі авторки Олени Дюжиної для видання згадується демографічна ситуація в Німеччині, де частка дітей значно зросла. Українські біженці також згадуються в цій статті, але в іншому контексті. Зокрема, Німеччина прийняла до себе понад мільйон українських біженців після 24 лютого 2022 року, велика частина з яких — діти.  

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть дискредитувати українських біженців. Мовляв, ніхто з них не хоче повертатись додому. Однак це не так — згідно з матеріалом порталу «Слово і діло», 62% українських біженців заявили про своє бажання повернутись до України в майбутньому. «Детектор медіа» досліджував способи, у які Росія намагається принизити українських біженців за кордоном.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join