Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як росіяни запустили дезінформаційну кампанію проти України через підробні сайти українських та західних видань

У соцмережі Х (колишній твітер) з 25 жовтня масово поширюють матеріали на фейкових сайтах відомих українських та іноземних медіа. Про цю спам-атаку першими написали фактчекери проєкту The Insider. «Детектор медіа» публікує основні техніки та наративи, використані в рамках цієї спам-атаки.

Частина твітів містить посилання на кілька псевдоновинних/аналітичних матеріалів. Аналітики The Insider зʼясували, що вони розміщені на сайтах, підроблених під відомі українські видання, наприклад, Obozrevatel. У цих колонках можна побачити вже неодноразово повторювані меседжі пропагандистів — мовляв, поразка України є неминучою, Ізраїль повністю забере українську військову та фінансову допомогу, українці замерзнуть без опалення та будуть виживати без зарплат і пенсій. Нібито все це для того, щоб «київський режим» утримав владу. 

Підроблюють пропагандисти і сайти закордонних медіа. Як зазначають у The Insider, псевдоколонки публікують на «клонах» таких видань як Der Spiegel, Welt, Fox News, La Parisien, Walla тощо. Західній аудиторії подають ті ж наративи, тільки англійською, французькою, німецькою мовою та івритом. На централізованість атаки та звʼязок її організаторів із Росією вказує те, що в її рамках публікували посилання на російські пропагандистські медіа, де розміщено відео про «наркомана Володимира Зеленського».

Вдаючись до такого, пропагандисти хочуть викликати в українців паніку та зневіру в українському уряді, яка мала б призвести до дестабілізації політичної ситуації. На це вказує також і те, що атака відбулась одночасно з протестами в кількох українських містах під гаслом «За демобілізацію!», де використовували однакові візуальні матеріали. «Детектор медіа» вже неодноразово спростовував російські маніпуляції та фейки, спрямовані проти влади України, обраної народом. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись