Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Більдерберзький клуб та США призначили Борреля колонійним менеджером Європи

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в медіа, стверджують, нібито наприкінці жовтня голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель провів терміновий європейський конгрес у Києві, щоб «надавати порожніх обіцянок» українському урядові. Мовляв, йому обрали роль наглядача за Європою, однак у нього погано виходить із цією роллю, оскільки серед європейських лідерів немає єдності щодо ситуації в Україні. На цю «посаду» його нібито призначили на останній зустрічі Більдерберзького клубу, де й було визначено, що Європа де факто перетвориться на колонію США. 

На цей меседж звернули увагу аналітики проєкту EUvsDisinfo. Вони зазначають, що він походить із конспірологічних теорій про ЄС. Зокрема, Більдерберзький клуб є щорічним форумом із прихованим порядком денним та списком учасників. Натомість російська пропаганда постійно змальовує його як таємний світовий уряд, що апелює до теорії про «новий світовий порядок». 

У відповідь на закиди про те, що ЄС нібито втратив свій суверенітет і став васалом США, фахівці проєкту зазначають, що США є стратегічним партнером Європейського Союзу в поширенні миру та стабільності по всьому світу. Разом вони є двома найбільшими донорами гуманітарної допомоги у світі. Крім того, у ЄС та США найбільші за масштабом двосторонні торговельні та інвестиційні відносини, а інтеграція їхніх економік є найтіснішою у світі. 

Поширюючи подібні меседжі, пропагандисти хочуть відвернути увагу від російської агресії проти України та злочинів, скоєних росіянами, а також висловити свою незгоду зі спільною позицією країн ЄС щодо дій Росії. «Детектор медіа» спростовував й інші фейки, меседжі та маніпуляції російської пропаганди, спрямовані проти ЄС.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись