Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Конспірологічні теорії Як конспірологи пояснюють події в Україні й світі: Теорія «хімічних викидів»

Пропагандисти вже роками намагаються пояснювати актуальні події за допомогою конспірології, прагнучи виправдати злочини росіян. Прикладом цього є теорія «хімічних викидів». 

Згідно з нею вже роками над Україною нібито розпиляють різні види хімічної зброї зі спеціальних гелікоптерів без знаків ідентифікації. Мовляв, на мешканцях країн, що розвиваються, багаті держави тестують шкідливі хімікати. Того й голова болить, і очі печуть, і ноги крутить. До повномасштабного вторгнення деякі конспірологи намагались так пояснити виникнення пандемії коронавірусу у 2020 році. Ця теорія поєднує в собі конспірологічні теорії «нового світового порядку» та «золотого мільярду». У них обох над людьми знущаються задля вкорінення світоустрою, вигідного лише для еліт, найзаможніших і привілейованих представників людства.

Російські пропагандисти використовують цю теорію в контексті повномасштабного вторгнення Росії на територію України. Зокрема, вони стверджують, що війська НАТО та ЗСУ нібито використовують хімічну зброю проти цивільного населення, хоч це жодного разу не було підтверджено. На підсилення цієї теорії росіяни поширювали створені ними ж фейки про нібито знайдені хімікати з американським маркуванням у різних місцях країни.

У такий спосіб Росія хоче перекласти відповідальність за свої дії і їх наслідки на інші сторони та відвернути увагу від можливих провокацій з її боку. Мовляв, треба сказати, що щось таке робить Україна, щоб не подумали на неї, поки вона продовжує свою агресію проти України. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись