Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Конспірологічні теорії Як конспірологи пояснюють події в Україні й світі: теорія «золотого мільярду»

Пропагандисти вже роками намагаються пояснювати актуальні події за допомогою конспірології, маскуючи свою неприязнь до західних держав змовами. Прикладом цього є теорія «золотого мільярду». 

Теорію вигадали в Росії. Вперше вона зʼявилася у статтях радянського конспіролога А. Кузьміча наприкінці 80-х років ХХ століття. Згідно з нею, «західні еліти» в різний спосіб намагаються перерозподілити світове багатство на користь одного мільярду населення Землі, переважно західних країн. В іншій версії розповідають, що нібито згідно з планом еліт на планеті має залишитись лише один мільярд людей. Мовляв, саме тому на Заході і «пропагують» ЛГБТ, і змушують їсти комах, і відмовляються від тваринних продуктів, а також відбуваються війни. Теорія «золотого мільярду» тісно переплітається з теорією «нового світового порядку», про яку ми писали раніше. Згідно з нею, світові еліти навмисно стабільно роблять світ гіршим у різних формах.

Російські пропагандисти використовують теорію «золотого мільярду» для пояснення ледь не кожного рішення урядів західних країн, що в той чи інший спосіб суперечить усталеним у Росії нормам і традиціям. Будь-яка прогресивна ідея в їхніх дописах перетворюється на всесвітню загрозу, а Росія — на рятівницю світу від таких поганих ідей. Очевидно, що війна в Україні для них є теж результатом дій саме Заходу. Крім того, теорією «золотого мільярду» намагаються виправдати і всі невдачі Росії. Мовляв, у неї погана економіка, бо Захід хоче знищити всіх росіян. Не випадково теорія виникла на фоні економічної кризи в Росії. 

Використовуючи теорію про «золотий мільярд», Росія хоче стерти відчуття реальності та посилити свій образ жертви в цій ситуації. Окрім того, в такий спосіб вона намагається перекласти відповідальність за свої дії з агресора на жертву агресії та її партнерів. Усе це допомагає Росії підтримувати наратив про ідеологічну війну з Заходом та виправдовувати агресію проти України «боротьбою за справжні цінності». 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись