Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні за вбивство розшукують польського військового ЗСУ

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в медіа та соцмережах, стверджують, що в Україні в розшук оголосили громадянина Польщі Мазура Мечеслава, який служить у ЗСУ. Нібито його підозрюють у скоєнні низки злочинів, зокрема «за свавільну втечу з військової частини, вбивство, завдання шкоди здоровʼю та знущання над неповнолітніми». Як «доказ» поширюють фото оголошення про розшук цієї особи. Це фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони помітили низку граматичних помилок в «оголошенні», що не є притаманними носіям української мови та представникам державних органів. Наприклад, офіційна абревіатура органу поліції, власне слово «полиції», вживання російського слова «отдел» та звороту «уявляє загрозу». Вони також спробували знайти цю особу у відкритих базах даних усіх розшукуваних в Україні людей на окремому сайті МВС України. Серед знайдених на сайті осіб немає Мечеслава Мазура, а інші особи і таким самим прізвищем не збігаються з параметрами, зазначеними в «оголошенні». 

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть вкотре дискредитувати Збройні сили України. Мовляв, у них служать лише злочинці, що тікають від відповідальності за кордоном. «Детектор медіа» вже спростовував низку фейків та маніпуляцій російського агітпропу про «Іноземний легіон». 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись