Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна використала «зернову угоду» для транспортування озброєнь НАТО на Близький Схід

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в соцмережах, стверджують, що Україна використала Чорноморську зернову ініціативу для контрабанди зброї. Зокрема, через «зерновий коридор» західна зброя нібито потрапляла до ХАМАСу. Це фейк. 

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони зʼясували, що заява не відповідає дійсності. Чорноморська зернова ініціатива (Ініціатива з безпечного транспортування зерна і харчових продуктів з українських портів) складається з двох угод, які є однією «зерновою угодою» — між Україною, ООН і Туреччиною та між Росією, ООН і Туреччиною. Згідно з нею, під егідою ООН у Стамбулі (Туреччина) було створено Спільний координаційний центр (СКЦ), що мав представників усіх сторін угоди. Команда інспекторів, включно з представниками Росії, від імені СКЦ перевіряла кожне судно «на предмет недозволеного вантажу та екіпажу на шляху в українські порти та назад». За весь період своєї роботи СКЦ жодного разу не повідомляв про те, що Україна нібито використовує Чорноморську зернову ініціативу для контрабанди зброї на Близький Схід або інші території. 

Також станом на зараз немає підтверджень того, що бойовики ХАМАСу нібито використовують зброю, передану Україні в якості військової допомоги від західних країн. У Головному управлінні розвідки України звертають увагу на те, що російські спецслужби вже передали представникам ХАМАСу «трофейну зброю, виготовлену в США та країнах ЄС», тобто здобуту у боях. У відомстві наголошують, що її можуть використати проти України, звинувачуючи її у продажі західної зброї. 

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть дискредитувати Україну та зменшити масштаби військової допомоги від її партнерів. «Детектор медіа» вже неодноразово спростовував інші російські фейки та маніпуляції, що стосуються західної зброї.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись