Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція В Україні електроенергію зі шкіл і дитсадків переспрямували гірськолижним курортам

Російські медіа поширюють інформацію про те, що нібито в Україні електроенергію зі шкіл і дитсадків переспрямували на забезпечення роботи гірськолижних курортів.  Мовляв, українські військові масово скаржаться місцевій владі, що їх рідні сидять без світла та тепла, тоді як гірськолижним курортам електроенергію не вимикають. Це — маніпуляція.

Ситуація з електропостачанням у Закарпатській області справді складна. У деяких населених пунктах Хустського району Закарпатської області справді два дні поспіль було безперебійне електропостачання, тоді як в решті міст і сіл світло подавали за графіком. Це викликало невдоволення місцевих мешканців. Про ситуацію розповіли у статті на сайті ЗакарпатПост 29 січня. Як пишуть фактчекери StopFake, місцева влада пообіцяла розібратись чому виникла така ситуація та відновити електропостачання у всіх населених пунктах за графіком. Про те, що влада навмисно «переспрямувала» електрику зі  шкіл та дитячих садків і «віддала» її базам відпочинку, не йшлося. Це безпідставна вигадка пропагандистів, оскільки вимкнення відбуваються не точково по об’єктах, а певними лініями.

Поширюючи такі меседжі, російські пропагандисти намагаються знецінити роботу українських енергетиків та працівників, що забезпечують роботу критичної інфраструктури. Показати неспроможність влади розв'язувати енергетичні питання. Раніше агітпроп поширював меседжі: що Україна відновлює експорт електроенергії, і саме через це людям вимикають світло, що Київ — єдине місто «колишньої України», де за допомогою Заходу швидко відновлюють енергопостачання. Також українців намагались розділити, поширюючи меседж, що одесити без світла, бо «їхню електроенергію віддали на Захід України».

Раніше «Детектор медіа» пояснював як російська армія і пропаганда намагаються знищити енергетичну систему України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись