Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна відновлює експорт електроенергії, і саме через це людям вимикають світло

Такий меседж упродовж місяця поширюють кремлівські пропагандисти. Днями у соцмережах з’явився лист нібито від керівника правління Укренерго Володимира Кудрицького до Міністерства енергетики України про «відновлення експорту» електроенергії.

У національній енергетичній компанії «Укренерго» звернули увагу на помилку авторів фейку, яка їх видала.

Вони «настільки поспішають, що звертаються від "ради директорів" Укренерго, тоді як в українського системного оператора є лише наглядова рада та правління. Натомість "рада директорів" є в російського оператора мереж, від яких Україна назавжди від'єдналася після початку повномасштабного вторгнення рф», – зазначили в «Укренерго».

Фейковий лист є черговою невдалою спробою переконати громадян, нібито у вимкненнях електроенергії винні енергетики, а не станом на 19 грудня десять масованих хвиль російських атак.

Поширення таких меседжів свідчить, що росіяни програють на фронті, почали атакувати енергосистему, але не здатні повністю її знищити, щоб Україна була у суцільній темряві тривалий час. Пропагандисти щоразу повторюють одні й ті ж меседжі стосовно експорту, що енергетики не можуть впоратися, щоб збурити суспільство до протестів проти влади й тиснути на Зеленського розпочати переговори з Росією, які є мовою російських ультиматумів. 

«Детектор медіа» у статті «"Без світла і без вас". Як російська армія і пропаганда намагаються знищити енергетичну систему України» пояснив за допомогою експертів, як працює енергосистема і хто насправді винен, коли немає світла.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись