Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Всі українці менше платитимуть за електроенергію

Таке повідомлення поширили у рівненському сегменті Telegram. Джерелом своєї інформації анонімні телеграм-канали називають Національну комісію, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Фактчекери проєкту «Брехунець» пояснили, чому це маніпуляція. 5 грудня на сайті державної установи справді опублікували постанову про потребу в захисті споживачів, застосувавши у разі відсутності фактичних показів лічильника знижувального коефіцієнта споживання електричної енергії.

Речниця «Рівнеобленерго» Алла Ліхачова пояснила журналістам, що наразі неможливо сказати, яким буде коефіцієнт у грудні 2022 року, оскільки показники за спожиту електроенергію в грудні компанія матиме лише в січні 2023 року.

«Простіше кажучи, жителі тих регіонів, які постраждали від російської окупації й де електромережі зазнали значних руйнувань й споживання енергії однозначно скоротилося, а також відсутня можливість зняти фактичні покази лічильників, можуть розраховувати на застосування коефіцієнта. Щодо мешканців відносно мирних областей, то висновки наразі робити зарано», – зазначили фактчекери.

Твердження про те, що всі українці менше платитимуть за світло, є маніпуляцією, оскільки рішення про застосування знижувального коефіцієнта абонентам енергетики ухвалюватимуть, орієнтуючись на грудневі показники.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись