Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Європа встановила ліміт ціни на російську нафту для власного збагачення

Такі меседж російські пропагандисти поширюють на західну аудиторію. Нібито якщо Росія буде змушена продавати нафту дешево, це тиснутиме на інших постачальників із ринків, щоб вони продавали нафту в Європу також дешевше. Мовляв, західні країни продовжать процвітати коштом дешевої нафти, навіть якщо вона не з Росії. Проте це не відповідає дійсності.

Як пишуть аналітики проєкту EUvsDisinfo, ця теза суперечить іншому наративу, який раніше поширювали пропагандисти про те, що нібито обмеження цін на нафту знищить Європу.

Метою обмеження не є користь для Європи. Ліміт ціни на російську нафту встановили як додаткову санкцію за незаконну агресію Росії проти України. Обмеження цін ініціювали країни G7 та підтримав Євросоюз.

У заяві Ради ЄС зазначено: «Обмеження ціни на російську нафту обмежить стрибки цін, спричинені надзвичайними ринковими умовами, та різко зменшить доходи, які Росія отримала від продажу нафти після розв'язання нею незаконної агресивної війни проти України. Це також сприятиме стабілізації світових цін на енергоносії та пом'якшенню негативних наслідків для енергопостачання третіх країн».

Рішення про обмеження цін на нафту у Росії спричинило істерику. Представники Кремля погрожують зупинити постачання до Європи. Поширення таких маніпуляцій пропагандистами показує, що санкція про ліміт ціни на російську нафту матиме суттєвий вплив на російську економіку, що справді може призвести до зменшення агресії Росії проти України. Але щоб цього не визнати, роспропаганда перемикає увагу на зиску для Європи.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись