Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна продовжує експортувати енергію, що спричинило масові вимкнення

Нібито Україна збільшила виторг від її експорту у 2,5 раза через те, що у багатьох регіонах вимикають електроенергію. Таку інформацію поширюють російські медіа і пропагандисти.

Насправді експорт електроенергії з України зупинили 11 жовтня 2022 року рішенням Міністерства енергетики, відразу після першої російської атаки на енергосистему. А до цього часу, з січня по жовтень 2022 року, Україна справді збільшила виторг від експорту електроенергії у 2,5 раза або на 326,9 млн дол, у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року — до $542,514 млн.

Пропагандисти спотворили ці дані, нібито в Україні не просто експортують електроенергію за кордон, а ще й збільшили виторг. Мовляв, саме це є причиною масових вимкнень.

«Подібна спекуляція – яскравий приклад дезінформації та елемент інформаційної війни, яку веде проти нас ворог», — кажуть в Київській обласній військовій адміністрації. Обмеження споживання електрики є наслідком ракетних ударів Росії по енергетичній структурі України.

Росіяни зумисне завдали безпрецедентних руйнувань, щоб списати вимкнення електроенергії на збільшення експорту. А це нібито мало б змусити українців збунтувати проти влади та вимагати у президента України капітуляції перед Росією.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись