Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Україна відновлює експорт електроенергії, і саме через це людям вимикають світло

Такий меседж упродовж місяця поширюють кремлівські пропагандисти. Днями у соцмережах з’явився лист нібито від керівника правління Укренерго Володимира Кудрицького до Міністерства енергетики України про «відновлення експорту» електроенергії.

У національній енергетичній компанії «Укренерго» звернули увагу на помилку авторів фейку, яка їх видала.

Вони «настільки поспішають, що звертаються від "ради директорів" Укренерго, тоді як в українського системного оператора є лише наглядова рада та правління. Натомість "рада директорів" є в російського оператора мереж, від яких Україна назавжди від'єдналася після початку повномасштабного вторгнення рф», – зазначили в «Укренерго».

Фейковий лист є черговою невдалою спробою переконати громадян, нібито у вимкненнях електроенергії винні енергетики, а не станом на 19 грудня десять масованих хвиль російських атак.

Поширення таких меседжів свідчить, що росіяни програють на фронті, почали атакувати енергосистему, але не здатні повністю її знищити, щоб Україна була у суцільній темряві тривалий час. Пропагандисти щоразу повторюють одні й ті ж меседжі стосовно експорту, що енергетики не можуть впоратися, щоб збурити суспільство до протестів проти влади й тиснути на Зеленського розпочати переговори з Росією, які є мовою російських ультиматумів. 

«Детектор медіа» у статті «"Без світла і без вас". Як російська армія і пропаганда намагаються знищити енергетичну систему України» пояснив за допомогою експертів, як працює енергосистема і хто насправді винен, коли немає світла.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join