Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Через українських біженців у Литві зростає кількість злочинів

Російська пропаганда в Литві поширює фейк про те, що через кількість біженців в країні зростає рівень кримінальних злочинів. І взагалі — більшість біженців в Литві з України і є  злочинцями, представниками організованої злочинністю. Але це — фейк.

Дані щодо кількості злочинів в Литві наводить видання Delfi: у 2021 році поліція зафіксувала 42 525 випадків, а у 2022 році кількість кримінальних злочинів зросла до 45 710. При цьому такі коливання не мають стосунку до війни чи біженців — оскільки у 2020 році, коли війни в Україні не було і в Литві не було біженців, литовська поліція зафіксувала навіть більше злочинів, ніж у 2022 році — 46 306 випадків.

Стаття, в якій українських біженців звинуватили в зростанні кількості злочинів, вийшла у російськомовному виданні Baltnews, яке належить   російській державній агенції «МИА Сегодня», яка серед іншого містить пропагандистські ресурси Спутник, RT та Украина.ру.

Російська пропаганда  з перших днів війни намагається представити українських біженців як злочинців або терористів, як культурну та економічну загрозу ЄС — для того, аби зменшити підтримку України та українців. Читайте про це детальніше в дослідженні «Детектора медіа».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись