Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Через українських біженців у Литві зростає кількість злочинів

Російська пропаганда в Литві поширює фейк про те, що через кількість біженців в країні зростає рівень кримінальних злочинів. І взагалі — більшість біженців в Литві з України і є  злочинцями, представниками організованої злочинністю. Але це — фейк.

Дані щодо кількості злочинів в Литві наводить видання Delfi: у 2021 році поліція зафіксувала 42 525 випадків, а у 2022 році кількість кримінальних злочинів зросла до 45 710. При цьому такі коливання не мають стосунку до війни чи біженців — оскільки у 2020 році, коли війни в Україні не було і в Литві не було біженців, литовська поліція зафіксувала навіть більше злочинів, ніж у 2022 році — 46 306 випадків.

Стаття, в якій українських біженців звинуватили в зростанні кількості злочинів, вийшла у російськомовному виданні Baltnews, яке належить   російській державній агенції «МИА Сегодня», яка серед іншого містить пропагандистські ресурси Спутник, RT та Украина.ру.

Російська пропаганда  з перших днів війни намагається представити українських біженців як злочинців або терористів, як культурну та економічну загрозу ЄС — для того, аби зменшити підтримку України та українців. Читайте про це детальніше в дослідженні «Детектора медіа».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join