Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Німецькі танки відрядили в Україну раніше ніж Шольц про це заявив

У німецькомовному сегменті Facebook  та Twitter користувачі поширюють відео,  на якому видно потяг із німецькими танками Leopard. У підписах до відео стверджується, що воно було зроблено до 24 січня, коли канцлер Олаф Шольц офіційно заявив що Німеччина  надасть Україні танки. Але це неправда.

Як звертає увагу видання Correctiv, відео було зроблено у квітні 2022 року, і на ньому знятий процес повернення німецької техніки до місць постійної дислокації  після військових навчань. Користувачі, яких вводить в оману  підпис про те, що відео було зроблено до того, як федеральна влада ухвалила рішення щодо постачання танків Україну, пишуть в коментарях, що Шольц — брехун і що він нічого не вирішує, оскільки Німеччиною керує США. 

Метою поширення таких фейкових відео може бути вплив на німецьке суспільство, аби переконати його в тому, що Німеччина втрачає самостійність в ухваленні рішень та посіяти недовіру до влади. Аудиторією таких фейків можуть бути євроскептики та жителі Східної Німеччини, які традиційно виступають за зближення з Росією.

Російська пропаганда постійно намагається  використати соціальні конфлікти чи напругу в різних країнах аби посіяти хаос, розлад чи привести до влади правих популістів, яких підтримує Кремль. Німеччина — одна з найважливіших для Кремля країн,  на лояльність якої Росія покладалася десятиріччями. Після початку повномасштабного вторгнення  німецькі політики визнали, що їхня політика «примирення» з Росією, спроби зменшити санкції після анексії Криму та нарощування залежності від постачання російського газу  були помилкою. Також німецьке суспільство виступило на боці України. Але російська пропаганда продовжую інтенсивно працювати в Німеччині, завдяки соцмережам зокрема. І їхні зусилля дають результат: як свідчать дані дослідження німецького Центру моніторингу, аналізу та стратегії CeMAS, від початку війни в Німеччині суттєво збільшилася кількість людей, які вірять наративам російської пропаганди. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись