Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Повітряну тривогу в Україні вмикатимуть, щоб простіше було роздавати повістки чоловікам в укриттях

Мережа телеграм-каналів, що контролюється російською розвідкою, поширює меседж про те, що зараз в Україні влада вмикатиме сигнали повітряної тривоги частіше, ніж зазвичай, користуючись тим що в Білорусі — чергові спільні з Росією військові навчання. Начебто українській владі не важливо, чи є загроза обстрілів з території Білорусі, чи немає. А сирени вмикають заради того, аби чоловіки пішли в укриття — і біля них, після завершення тривоги, роздаватимуть повістки представники «військкоматів». Це — фейк. Сигнали тривоги звучать по всій Україні під час запуску або загрози запуску російських ракет, зокрема з території Білорусі.

Мережа каналів, що вдає з себе українську, постійно використовує тему мобілізації в Україні задля нагнітання паніки та для посилення соціальної напруги. Одночасно з повідомленнями про те, що начебто повістки тепер роздаватимуть в укриттях, інший канал з цієї мережі повідомляв, що Україні масово порушують права мобілізованих та призовників і що потрібно звертатися до ЄСПЛ щодо цього — і гарантовано отримати «20-30 євро». Також в цих телеграм-каналах постійно заявляють про тиск, який начебто здійснює Офіс президента на ЗМІ, аби примусити їх мовчати про мобілізацію.

В Україні триває мобілізація з початку війни, і як при будь-якій загальній мобілізації та під час війни стається багато порушень, зокрема прав мобілізованих чи призовників. Але про це пишуть в українських ЗМІ, юристи розповідають про обов’язки та права як представників центрів комплектування, так і тих, кому намагаються вручити повістку. Це складна тема, якою маніпулює російська пропаганда. Зокрема вигадуючи десятки повідомлень про те, що людям  роздавали повістки в укриттях та церквах, не наводячи цьому жодних доказів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись