Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Повітряну тривогу в Україні вмикатимуть, щоб простіше було роздавати повістки чоловікам в укриттях

Мережа телеграм-каналів, що контролюється російською розвідкою, поширює меседж про те, що зараз в Україні влада вмикатиме сигнали повітряної тривоги частіше, ніж зазвичай, користуючись тим що в Білорусі — чергові спільні з Росією військові навчання. Начебто українській владі не важливо, чи є загроза обстрілів з території Білорусі, чи немає. А сирени вмикають заради того, аби чоловіки пішли в укриття — і біля них, після завершення тривоги, роздаватимуть повістки представники «військкоматів». Це — фейк. Сигнали тривоги звучать по всій Україні під час запуску або загрози запуску російських ракет, зокрема з території Білорусі.

Мережа каналів, що вдає з себе українську, постійно використовує тему мобілізації в Україні задля нагнітання паніки та для посилення соціальної напруги. Одночасно з повідомленнями про те, що начебто повістки тепер роздаватимуть в укриттях, інший канал з цієї мережі повідомляв, що Україні масово порушують права мобілізованих та призовників і що потрібно звертатися до ЄСПЛ щодо цього — і гарантовано отримати «20-30 євро». Також в цих телеграм-каналах постійно заявляють про тиск, який начебто здійснює Офіс президента на ЗМІ, аби примусити їх мовчати про мобілізацію.

В Україні триває мобілізація з початку війни, і як при будь-якій загальній мобілізації та під час війни стається багато порушень, зокрема прав мобілізованих чи призовників. Але про це пишуть в українських ЗМІ, юристи розповідають про обов’язки та права як представників центрів комплектування, так і тих, кому намагаються вручити повістку. Це складна тема, якою маніпулює російська пропаганда. Зокрема вигадуючи десятки повідомлень про те, що людям  роздавали повістки в укриттях та церквах, не наводячи цьому жодних доказів.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join