Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Уряд Болгарії депортував понад 30 тисяч українських біженців.

Інформація про це з'явилася у соціальних мережах. Такий меседж поширювали російськомовні користувачі. У дописах йшлоася, що «за останні тижні уряд Болгарії депортував понад 35 000 українських біженців». На відео, яке додавали до допису, видно, як невелика група людей стоїть на вулиці з багажем. Проте це — фейк. Уряд Болгарії не депортував 35 000 українських біженців. Як пишуть фактчекери проєкту Myth Detector, відповідно до нової системи прийому та розміщення біженців у Болгарії, українські біженці були переселені в готелі та державні установи в різних регіонах країни. Відео, додане до допису, транслювали українські ЗМІ, і замість вигнання українців з Болгарії, воно ілюструє роботу нової системи розміщення.

Справа в тому, що перший тримісячний етап прийому українських біженців у Болгарії завершився 31 травня. Відповідно до цієї системи болгарський уряд сплачував 40 леві на день готелям, які приймають біженців. У зверненні, опублікованому 13 травня, віце-прем'єр-міністерка Болгарії Калина Константинова розповіла деталі нового етапу переселення біженців. За її словами, інформація про те, що перший етап завершиться 31 травня, була відома з першого дня його запуску. У зв’язку з наближенням туристичного сезону болгарський уряд вирішив переселити українських біженців до державних установ у різних регіонах країни, а не депортувати їх з країни. Нагадаємо, раніше в мережі вже поширювали схожий фейк на цю тему. Однак тоді йшлося про те, що українських біженців виганяють із готелів у Болгарії через погану поведінку, а не про депортацію 35 тисяч осіб.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись