Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття У 27 польськомовних телеграм-каналах поширювали контент, що дискредитує українських біженців та просували російські наративи.

Гіві Гігіташвілі та Естебан Понсе де Леон — спеціалісти лабораторії цифрових криміналістичних досліджень (DFR Lab), що працює в рамках Атлантичної ради, виявили 27 польськомовних каналів у Telegram, які поширювали дезінформацію про біженців з України. Повідомляється, що спочатку кілька каналів публікували контент російською, а з часом перейшли на польську.

На думку експертів, розкручений контент необґрунтований, адже складається з антибіженських, прокремлівських та антивакцинаторських тез. Прикладом може бути відео, опубліковане чотирма каналами. На відео нібито зображена полька, яка каже, що знайшла роботу для українців, але вони відмовилися на неї влаштовуватися й були «здивовані, що їм доводиться працювати в Польщі» і що думали, що «вони отримають все безкоштовно». На думку дослідників, мета каналів — впливати на громадську думку щодо людей, які приїжджають у Польщу з України. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись