Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Російські військові збивають українські БПЛА «Рейс»Ту-143.

Упродовж травня російські медіа поширювали інформацію про те, що їхні військові масово збивають українські БПЛА «Рейс»Ту-143, — стару техніку, яку виготовляли ще в Радянському Союзі. Як пише проєкт Без Брехні, 16 і 26 травня Міноборони Росії повідомило, що вони збили по два (разом чотири) українських БПЛА «Рейс» Ту-143. Також, ще до цього, в Ростовській області оголошували, що теж збили «Рейси», нібито українські. Проте це — фейк. Як пишуть фактчекери Без Брехні, остання поява цієї техніки на війні була чітко зафіксована ще в 2014-му році, коли ми вперше стикнулись з російським вторгненням й ще не мали сучасного озброєння.

«З тих часів стало зрозуміло, що працювати з ними сьогодні неможливо, і вони використовуються лише як учбові мішені для сил ППО. Жодної згадки з нашого боку про використання "Рейсів" на фронті немає, а ні в новинах, а ні в соцмережах – попри примітність цистерни ВР-3. Також, вже з нашого боку є фіксація збиття українськими військовими російського "Рейсу" або його модифікації», — пишуть фактчекери. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись