Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Уряд Болгарії депортував понад 30 тисяч українських біженців.

Інформація про це з'явилася у соціальних мережах. Такий меседж поширювали російськомовні користувачі. У дописах йшлоася, що «за останні тижні уряд Болгарії депортував понад 35 000 українських біженців». На відео, яке додавали до допису, видно, як невелика група людей стоїть на вулиці з багажем. Проте це — фейк. Уряд Болгарії не депортував 35 000 українських біженців. Як пишуть фактчекери проєкту Myth Detector, відповідно до нової системи прийому та розміщення біженців у Болгарії, українські біженці були переселені в готелі та державні установи в різних регіонах країни. Відео, додане до допису, транслювали українські ЗМІ, і замість вигнання українців з Болгарії, воно ілюструє роботу нової системи розміщення.

Справа в тому, що перший тримісячний етап прийому українських біженців у Болгарії завершився 31 травня. Відповідно до цієї системи болгарський уряд сплачував 40 леві на день готелям, які приймають біженців. У зверненні, опублікованому 13 травня, віце-прем'єр-міністерка Болгарії Калина Константинова розповіла деталі нового етапу переселення біженців. За її словами, інформація про те, що перший етап завершиться 31 травня, була відома з першого дня його запуску. У зв’язку з наближенням туристичного сезону болгарський уряд вирішив переселити українських біженців до державних установ у різних регіонах країни, а не депортувати їх з країни. Нагадаємо, раніше в мережі вже поширювали схожий фейк на цю тему. Однак тоді йшлося про те, що українських біженців виганяють із готелів у Болгарії через погану поведінку, а не про депортацію 35 тисяч осіб.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join