Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українців у ЄС нібито «масово тестують» на туберкульоз, «оскільки знають про біологічну діяльність НАТО в Україні»

Російські медіа поширили чергову дезінформаційну заяву Марії Захарової щодо «діяльності американських біолабораторій в Україні», які начебто «займалися діяльністю, спрямованою на посилення патогенних властивостей збудників чуми, сибірки, туляремії, холери та інших смертельних хвороб із використанням методів синтетичної біології». Мовляв, через це українських громадян нібито «масово тестують» на туберкульоз на в’їзді до країн Європейського Союзу.

Як повідомляє StopFake, цей російський фейк покликаний посіяти страх і недовіру до українських громадян у європейських державах.

Громадяни України після прибуття до країн ЄС не проходять жодних медичних тестів, зокрема й на наявність туберкульозу. Через агресію Росії європейські держави зняли всі обмеження щодо в’їзду українців на територію Євросоюзу. Європейська Комісія роз’яснює, що «відсутність проїзних або медичних документів (наприклад, довідка про щеплення, тест на COVID-19) не стане на заваді вашому в’їзду до ЄС». Євросоюз для українців послабив також митний та ветеринарний контроль: громадяни України безперешкодно можуть в’їхати до ЄС із речами та домашніми тваринами.

В інформаційному бюлетені Європейської Комісії вказується, що навіть за відсутності біометричного паспорта для виїзду за кордон, звичайного паспорта або будь-якого іншого документа, що посвідчує особу, українці мають право в’їзду на територію Європейського Союзу на гуманітарних підставах. У такому разі українцю без документів слід залишатися доступним для органів місцевої влади у безпечному місці на території ЄС. Детальніше про «біологічну зброю» з бліх, комарів та ящірок.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись